Varkaankuru, Pakasaivo ja Äijäkoski

16:31


Ensalkuun korjaan muutaman virheen tai ei se ole nii justiinsa mitä sanoo, mutta itseä jäi häiritsemään kun käytän Varkaankurusta sanaa vaellus. Noup!

Ennemminkin patikointi/päiväretki, joka on vapaa-ajan liikuntamuoto eikä kyseessä ole urheilusuoritus! Se on retkeilyn muoto, jossa edetään maastossa kävellen. Päiväretkeksi kutsutaan lyhyttä retkeä, jossa ei ole tarvetta maastossa yöpymiseen. Päiväretki voi olla esimerkiksi lasten kanssa tehty makkaranpaistomatka tai kesken vaelluksen tehty tunturinhuiputus, jolloin painavimmat varusteet jätetään tilapäisesti yöpymispaikkaan. Vaellus/eräretkeily tarkoittaa, kun yövytään useampi yö maastossa yhden matkan aikana tai mahdollisesti autiotuvissa. Tyypillinen vaellus kestää 5–8 vuorokautta. (Me ei ihan nuin pitkiä olla vielä tehty ja ei tälle vuodelle tehdä) Vaelluksen pidemmän keston takia se edellyttää varusteilta ja harrastajalta hieman enemmän kuin tavallinen retkeily.

Kiitos wikipedialle tästä selvennyksestä, jatkossa mulla on helpompi muistaa nämä termit! :)

Mutta itse asiaan: Kuvailin pienen viedon meidän juhannuksesta, kun kävimme päiväretkellä kolmessa eri kohteessa: Varkaakurulla, Pakasaivolla ja Äijäkoskella.Varkaankurunpolku 3,5km, päiväretki

Sijainti: Yllästunturin vieressä. Polku alkaa ja päättyy luontokeskus Kellokkaan pihalle.
Vaikeusaste: Erittäin helppo, ei vaadi vaelluskenkiä ja metsässä pitkospuut. Matkalla tulentekopaikka ja kota.

Netissä kehuttiin, että tämä on yksi hienoimmista päiväkohteista ja eipäs kukaan siitä valehdellut. Kuin olisi mennyt pieneen keijumetsään! Kulkusuunnaksi kannattee ottaa Kellokkaalta lähtiessa oikealle! Tämä reitti kulkee ensin itse varkaankurun kautta satumaiseen metsään, mutta jos haluaa syödä eväitä kodalla niin sitten Kellokkaalta ensin vasemmalle ja sieltä satumetsän kautta kurulle, kuten me menimme :)


Pakasaivo, nähtävyys

Sijainti: Pakasaivolle on Äkäslompolosta matkaa noin 25 km, Kolarista noin 40 km ja Kittilästä noin 67 km. Maantieltä on opastus Pakasaivon pysäköintipaikalle.

Pakasaivo eli Lapin Helvetti on noin kilometrin pituinen rotkojärvi. Järvi sijaitsee hyvin jyrkkäreunaisessa, kapeassa rotkolaaksossa, jonka reunat ovat järven pohjoispäässä jopa 50 metriä vedenpinnan yläpuolella. Sopii liikuntarajoitteisille, parkkipaikan vierestä löytyy nuotiopaikka, wc, kota. Kuvat ja videot ei anna oikeutta paikalle vaan tämä pitänee kokea itse!


Äijäkoski, nähtävyys.

Paikka: noin 5 kilometriä Muonion Keskustasta Torniontietä.
Äijäkoski on yksi Muonionjoen kovimmista ja komeimmista koskista. Näköalapaikka on rakennettu jyrkälle rantatörmälle, josta sinulla on mahdollisuus päivittäin seurata koskenlaskua. Kosken alapuolella on erinomainen kalastuspaikka ja Metsähallituksen ylläpitämä tulistelulaavu.


P.s Jatkossa kaikki tämän tyyppiset jutut löytyy tunnisteella Luonto :)

Käy myös lukemassa

0 Kommenttia

Seuraa Facebookissa

Bloggerin lukijat